Shkencëtarët po përpiqen të ulin emetimin e metanit nga lopët, një gaz serrë që kontribuon shumë në ngrohjen globale. Metani është një gaz që kap shumë më shumë nxehtësi në atmosferë se dioksidi i karbonit, por shpërbëhet më shpejt, brenda rreth 12 viteve. Lopët prodhojnë metan gjatë tretjes së barit dhe ushqimeve të tjera, i cili del nga belbëzimet dhe erërat e tyre.
Në Skoci po funksionon programi “Cool Cows”, ku lopët përzgjidhen që të kenë pasardhës që prodhojnë më pak metan. Këto lopë nuk janë të modifikuara gjenetikisht; thjesht janë zgjedhur për karakteristikat e tyre natyrore.
Profesor Mike Coffey nga Kolegji Rural i Skocisë shpjegon: “Viçat e lindur nga këto lopë prodhojnë rreth 2% më pak metan. Kur këto lopë çiftëzohen me lopë të tjera që prodhojnë pak metan, pasardhësit prodhojnë edhe më pak metan.”
Brenda 20 viteve, programi mund të ulë prodhimin e metanit nga lopët deri në 40%.
Programi përdor një test të ADN-së për të identifikuar lopët që prodhojnë më pak metan dhe teknikën e IVF-së për të marrë më shumë viça nga lopët më të mira. Kështu, procesi shpejtohet pa përdorur modifikime gjenetike.
Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se kjo nuk mjafton. Bujqësia dhe kafshët bujqësore kontribuojnë shumë në emetimin e gazeve serrë, jo vetëm me metan, por edhe me plehra. Emma Garnett nga Universiteti i Oksfordit thotë se mënyra më efektive për të ulur metanin është të kemi më pak lopë dhe të përdorim dieta më të bazuara tek bimët, por përmirësimi i efikasitetit të lopëve është gjithashtu një hap i rëndësishëm. /Skyweb.al















