Sipas organizatës ReFED, amerikanët hedhin rreth 35 milionë tonë ushqim në vit, me një kosto prej 261 miliardë dollarësh. Por kuzhina italiane ka një përgjigje për këtë: kreativitetin dhe respektin ndaj ushqimit. Shefi italian Michele Casadei Massari kujton gjyshen e tij në Monterado, e cila “kurrë nuk e hidhte bukën, por e kthente në diçka të re, në supa, në pappa al pomodoro apo në thërrime për qofte, shkruan CNN.

Pappa al pomodoro është një gjellë e trashë ku buka e fortë bëhet e butë e plot aromë falë domateve dhe vajit të ullirit. Një tjetër recetë klasike është panzanella, sallata e verës me bukë të njomur, domate, qepë, kastravec e borzilok. Në veri të Italisë, buka e vjetër përdoret për passatelli, fije të buta me bukë të tharë dhe djathë Parmigiano, që shërbehen në lëng, apo për canederli, toptha të shijshëm me djathë e erëza.
Massari e quan këtë qasje “ekonomia rrethore origjinale e Italisë”, ku çdo përbërës merr jetë të re. Edhe salca e tij e domates përgatitet pa mbeturina: përdor të gjithë frutin, të pjekur me qepë të njoma, vaj dhe kripë. Në këtë mënyrë, buka e ndenjur nuk është fundi, por fillimi i një vakti të ri. /Skyweb.al
Ndërsa inteligjenca artificiale automatizon detyrat rutinë dhe përshpejton punën njohëse, aftësitë që mbeten thellësisht njerëzore po bëhen themelore për suksesin...
Lexo të plotë© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio
© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio