Në Casa Angelina, një hotel luksoz në bregun Amalfi të Italisë, disa mysafirë dalin nga dhomat e tyre ne agim dhe hipin në një varkë druri dhe nisen në Gofën e Napolit, me linjë peshkimi në dorë, për të gjuajtur kalamarët për drekën e tyre.
Jo, nuk e lexuat gabim! Nëpër botë, klientët e hoteleve luksoze po ndërrojnë rrobat dhe pushimet pranë pishinave me ekskursione për të mbledhur ushqimin e tyre, ku gjuajnë, peshkojnë ose përgatisin vetë ushqimin e tyre. Ata po paguajnë shuma të mëdha për mundësinë për të bërë këtë, me aktivitete të veçanta që arrijnë disa qindra paund dhe qëndrime në resorte luksoze ose ferma që mund të shkojnë deri në mijëra.
Një aktivitet i tillë, pavarësisht se ka ekzistuar që nga koha e lashtë, ka marrë një dimension turistik, ku udhëtarët e hoteleve me pesë yje po paguajnë për këtë eksperiencë, duke e shijuar si një mundësi për t’u relaksuar dhe për të mësuar diçka të re. Në Itali, hotele si Rosewood Castiglion del Bosco në Siena dhe Hotel Savoy në Firence ofrojnë ekskursione për gjueti trumëza. Ekskursione të ngjashme po shfaqen gjithashtu kudo në botë. Në hotelin Fife Arms në Braemar, Skoci, mysafirët mund të shijojnë ekskursione për mbledhjen e bimëve të zonës, ku një ekspert i brendshëm i ndihmon ata të njihen me bimët që mund të përdoren për çajra, lëngje dhe kozmetikë. Po ashtu, në Rosewood Mayakoba në Playa del Carmen, Meksikë, mysafirët mbledhin ushqim në kopshtin e hotelit dhe e përdorin atë për gatimet e tyre. Në Fogo Island Inn në Newfoundland, Kanada, ata mblidhen bimë nga ishulli dhe mësojnë sesi t’i përdorin ato për pije.
**”Ndërsa ritmi i jetës moderne përshpejtohet dhe teknologjia po konsumon kaq shumë nga vëmendja jonë, ka gjithnjë e më shumë vlerë në ngadalësimin e ritmit dhe në prekjen e dheut, duke angazhuar të gjitha shqisat dhe duke risjellë në mendje se ku vjen vërtet ushqimi,” tha Vinod Narayan, menaxher i përgjithshëm i Wildflower Farms, Auberge Collection, një resort në Luginën e Hudsonit në New York, që ofron shëtitje immersive përmes pyjeve që rrethojnë 65 kabina dhe shtëpiza. “[Aktivitete si] mbledhja e bimëve reflekton një dëshirë më të gjerë kulturore për t’u rikthyer me botën natyrore në një mënyrë të prekshme dhe të rëndësishme.”
Dina Falconi, bimore, edukatore dhe autore që udhëheq këto shëtitje thote: “Njerëzit janë me të vërtetë në kërkim të një ndjenje më të thellë autentiçiteti dhe riharmonizimi.” Gjatë shëtitjeve, të cilat kushtojnë 500 dollarë (373 paund) për deri në katër mysafirë dhe 75 dollarë (55 paund) për çdo mysafir shtesë, pjesëmarrësit mësojnë të identifikojnë, mblidhen dhe përdorin bimë për qëllime kulinare dhe shëndetësore.
Rezultatet e mbledhjes së ushqimit mund të jenë të paparashikueshme, çka e bën këtë një pushim emocionues nga rutina e përditshme. “Nuk ka garanci se do të gjesh atë që kërkon të mbledhësh, dhe kjo e bën edhe më të ëmbël kur ndesh një koloni të lëvizshme ramps ose një radicchio të përkryer të kuqërremtë,” tha Kristin Soong Rapoport, bashkë-pronare e Wildflower Farms, Auberge Collection. /Skyweb.al