Ajo që hamë ndikon jo vetëm në shëndetin dhe energjinë tonë, por edhe në mënyrën si nuhasim. Sipas shkencës, ushqimi mund të ndryshojë aromën natyrale të trupit, duke e bërë më tërheqëse ose më pak të këndshme për të tjerët.
Secili njeri ka një aromë unike, e formuar nga gjenet, hormonet, shëndeti dhe higjiena. Por një faktor që mund ta kontrollojmë është dieta. Ushqimet që konsumojmë ndikojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë në erën e frymës, të lëkurës dhe të djersës.
Si ndikon ushqimi në aromën e trupit
Sipas profesoreshës Lina Begdache nga Universiteti i Nju Jorkut në Binghamton, ushqimi ndikon në aromën e trupit përmes dy rrugëve kryesore: zorrëve dhe lëkurës.
Bakteret e zorrëve metabolizojnë ushqimin dhe prodhojnë përbërje të avullueshme që mund të dalin përmes frymëmarrjes – kjo është arsyeja pse disa ushqime, si hudhra apo qepët, shkaktojnë erë të fortë goje. Ndërkohë, përbërësit kimikë kalojnë në gjak dhe përfundojnë në lëkurë, ku bashkëveprojnë me bakteret e saj dhe krijojnë aromën trupore.
Ushqimet që përmirësojnë aromën trupore
1. Hudhra
Edhe pse njihet për erën e fortë, studimet tregojnë se ajo mund të na bëjë më tërheqës. Në një eksperiment në Universitetin Charles të Çekisë, burrat që konsumuan sasi të mëdha hudhre u vlerësuan nga gratë si më tërheqës për aromën e trupit.
Shkencëtarët besojnë se kjo ndodh sepse hudhra përmirëson shëndetin falë vetive të saj antioksiduese dhe antimikrobike – sinjale biologjike që trupi mund t’i transmetojë përmes aromës.
2. Frutat dhe perimet
Njerëzit që konsumojnë shumë fruta dhe perime – sidomos ato me ngjyra të forta si karotat, domatet, shalqiri apo pjeshkët – kanë aromë më të ëmbël, frutore dhe më të këndshme. Studime të ndryshme kanë treguar se karotenoidet, pigmentet natyrale të frutave dhe perimeve, ndikojnë në aromën dhe ngjyrën e lëkurës, duke sinjalizuar shëndet dhe vitalitet.
3. Erëzat dhe barishtet aromatike
Mentja, majdanozi, koriandri, rigoni dhe trumza ndihmojnë në pastrimin e frymës dhe në një aromë më të freskët. Përbërjet natyrale antibakteriale të këtyre bimëve ulin nivelin e komponimeve që shkaktojnë erë të pakëndshme.
4. Çaji jeshil dhe probiotikët
Çaji jeshil është i pasur me antioksidantë dhe ka veti antibakteriale që ndikojnë në frymëmarrje dhe në aromën e lëkurës. Edhe kosit dhe ushqimet e fermentuara (si kefiri apo turshitë) ndihmojnë në balancimin e mikroflorës së zorrëve, gjë që ndikon pozitivisht në erën e trupit.
Ushqimet që mund ta përkeqësojnë aromën
1. Mishi i kuq
Një studim i vitit 2006 nga Universiteti Charles tregoi se burrat që kishin konsumuar mish të kuq për disa ditë u vlerësuan me aromë më pak tërheqëse se ata që kishin shmangur mishin. Tretja e ngadaltë dhe metabolizmi i proteinave mund të prodhojnë komponime që e rëndojnë aromën e trupit.
2. Perimet me përbërje squfuri
Brokoli, lakra, lulelakra dhe fidanët e Brukselit janë shumë të shëndetshëm, por përmbajnë komponime squfuri që japin aromë të fortë – shpesh të ngjashme me vezët e kalbura. Këto substanca kalojnë në gjak dhe shfaqen në djersë, duke krijuar erë të pakëndshme.
3. Alkooli dhe kafeina
Trupi përpunon alkoolin duke e shndërruar në komponime që dalin përmes frymëmarrjes dhe lëkurës, duke dhënë erë karakteristike. Kafeina mund të dehidratojë trupin dhe të rrisë aciditetin, duke përkeqësuar aromën natyrale.
4. Ushqimet e përpunuara dhe karbohidratet e rafinuara
Dieta e pasur me bukë të bardhë, makarona, sheqerna të shtuar dhe ushqime të përpunuara lidhet me aromë trupore më të rëndë. Këto ushqime prishin ekuilibrin e florës bakteriale dhe ndikojnë në mënyrën si trupi metabolizon yndyrnat dhe proteinat.
Çfarë mëson shkenca?
Ndërsa disa faktorë që ndikojnë në aromën tonë janë jashtë kontrollit – si gjenet apo hormonet – zgjedhjet ushqimore luajnë një rol të madh. Një dietë e pasur me fruta, perime, barishte dhe produkte natyrale jo vetëm përmirëson shëndetin, por edhe mënyrën se si “nuhasim” për të tjerët.
Në fund, aroma është pjesë e padukshme e komunikimit njerëzor. Ushqimi që hamë mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për të ndikuar se si na perceptojnë dhe ndoshta, për të qenë pak më tërheqës.















