Rënia e flokëve mund të jetë një shenjë e mungesës së proteinave dhe zinkut në organizëm, sipas National Institutes of Health (NIH) në SHBA.
Flokët kanë nevojë për proteina, kryesisht keratinë, si dhe për zink, për t’u rritur dhe për të ruajtur shëndetin e tyre. Mungesa e këtyre lëndëve ushqyese mund të dobësojë folikulat dhe të çojë në rënie të flokëve.
Disa ushqime që ndihmojnë në forcimin dhe rritjen e flokëve përfshijnë:
Vezët, të pasura me proteina, biotinë dhe vitamina B12 e D, të domosdoshme për prodhimin e keratinës dhe shëndetin e folikulave.
Farat e kungullit, një burim i shkëlqyer zinku, që forcon folikulat dhe parandalon rënien e flokëve.
Kosi, i pasur me proteina dhe vitaminë B5 (acid pantotenik), që ndihmon qarkullimin e gjakut në skalpin e kokës.
Peshku, veçanërisht salmoni, që ofron omega-3 dhe vitaminë D.
Spinaqi, burim i mirë hekuri, i rëndësishëm për parandalimin e rënies së flokëve.
Arrat dhe farat chia, që përmbajnë proteina, yndyrna të shëndetshme dhe minerale.
Manaferra dhe agrumet, të pasura me vitaminë C, e cila ndihmon në prodhimin e kolagjenit.
Një dietë e balancuar që përfshin këto ushqime, së bashku me hekurin, omega-3 dhe vitamina të tjera thelbësore, ndihmon në forcimin e folikulave dhe reduktimin e rënies së flokëve.
Për rezultate më të mira, përfshini rregullisht këto produkte në vaktet dhe ushqimet tuaja të lehta, synoni një larmi ushqimesh dhe kufizoni konsumimin e produkteve të përpunuara dhe të pasura me sheqer, pasi ato mund të pengojnë përthithjen e lëndëve ushqyese.
Me afrimin e sezonit të pushimeve, shumë qytetarë shqiptarë po planifikojnë të udhëtojnë jashtë vendit me automjetet e tyre. Për...
Lexo të plotë© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio
© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio