Prodhimi global i kakaos, nga i cili bëhet çokollata, ka rënë ndjeshëm dhe kushtet e motit ekstrem po e rrezikojnë seriozisht këtë industri. Pjesa më e madhe e kakaos vjen nga Afrika Perëndimore (p.sh. Bregu i Fildishtë dhe Gana), ku klima e ngrohtë dhe reshjet e bollshme janë thelbësore për rritjen e bimëve të kakaos. Por sipas të dhënave të fundit, prodhimi ka rënë deri në 40%, dhe çmimet e çokollatës janë rritur ndjeshëm. Ekspertët paralajmërojnë se nëse trendi vazhdon, bota mund të ketë shumë më pak kakao – apo edhe aspak – deri në vitin 2050.
Shkaku kryesor është ndryshimi i klimës: temperatura më e lartë dhe reshjet ekstreme ndikojnë në tokën dhe shëndetin e bimëve të kakaos, duke krijuar kushte që përkeqësojnë sëmundjet dhe vështirësojnë kultivimin.
Për t’u përgjigjur këtij problemi, disa shkencëtarë po kërkojnë alternativa. Një ide e fundit është përdorimi i karobës, një bimë që rritet mirë në klima më të nxehta dhe të thata. Pasi piqet, karoba ka një aromë që i ngjan kakaos dhe tani studiuesit kanë zhvilluar teknika për të përmirësuar shijen e saj, duke e bërë atë një mundësi të mundshme për të zëvendësuar kakao-n në produkte të ndryshme çokollate.
Nëse këto zgjidhje adoptohen në masë, ato mund të ulën varësinë e industrisë së çokollatës nga kakaoja tradicionale dhe ta bëjnë furnizimin më të qëndrueshëm përballë ndryshimeve klimatike. /skyweb.al















