Çmimi i mishit të viçit po rritet ndjeshëm ndërkohë që furnizimi global me mish viçi është ulur për shkak të zvogëlimit të tufave të lopëve. Arsyet kryesore për këtë rënie janë moti ekstrem, kosto të larta për ushqimin e kafshëve dhe sëmundjet, që i kanë detyruar përpunuesit të reduktojnë numrin e lopëve.
Në SHBA, ndikimi politik dhe tarifat tregtare, përfshirë tarifat e vendosura ndaj importeve nga vende si Brazili, kanë përkeqësuar situatën, duke rritur më tej çmimet e mishit.
Në Evropë dhe Mbretëri të Bashkuar, rritja e kostove për ushqimet për kafshët dhe thatësirat në zona bujqësore kanë bërë që prodhuesit të pakësojnë tufat, dhe kjo ka kontribuar në rritjen globale të çmimeve të mishit viçi.
Si rezultat, mish viçi shihet si një “mall i rrallë” që ka pësuar rritje çmimesh — ndërkohë që rindërtimi i tufave kërkon vite, pasi rritja e lopëve është proces i ngadaltë. Në këtë kontekst, çmimi përfundimtar për konsumatorin mbetet i lartë, ndërsa oferta globale mbetet e tensionuar. /Skyweb.al
















