Sipas studimeve të fundit, ushqimet ultra të përpunuara mund të rrisin rrezikun e kancerit kolorektal te të rinjtë, dhe ky efekt duket të ndryshojë mes gjinive.
Nga njëra anë, te burrat nën 50 vjeç, janë gjetur lidhje të forta: një analizë e madhe amerikanë tregoi se burrat që konsumonin shumë ushqime ultra-të përpunuara si mishi i përpunuar gati për t’u ngrënë, pije me sheqer, etj. kishin rreth 29 % rrezik më të lartë për kancerin e zorrës së trashë. Rezultati ishte veçanërisht i dukshëm për kancerin në zonën distale të zorrës te meshkujt.
Nga ana tjetër, një studim i drejtuar nga Mass General Brigham u fokusua tek rreth 29,000 gra, që u ndoqën për mbi dy dekada. Gratë që konsumonin shumë ushqime ultra-të përpunuara (rreth 10 porcione në ditë) kishin një rrezik 45 % më të madh për të zhvilluar adenoma polipe në zorrë që janë para-kancerogjene.
Studiuesit vunë re që sa më i madh ishte konsumi i këtyre ushqimeve, aq më i madh bëhej rreziku në mënyrë thuajse lineare.
Megjithatë, në studimin me gra nuk u vërej një lidhje me llojin tjetër të polipeve, që quhen “serrated lesions”, kjo nënkupton që nuk çdo tip parandalues e kancerit është prekur nga dieta në të njëjtën mënyrë.
Kërkuesit theksojnë që këto gjetje nuk tregojnë shkakësinë direkt: nuk mund të thuhet me siguri që ushqimet ultra-të përpunuara janë shkaktari unik i kancerit. Por, reduktimi i konsumit të këtyre ushqimeve, që shpesh janë me shumë sheqer, kripë, yndyrna të ngopura dhe aditivë, mund të jetë një nga strategjitë për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes. /Skyweb.al
















