• Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
  • Kush jemi ne
  • Terms and conditions
  • Privacy Policy
E diel, 14 Dhjetor, 2025
  • Hyr
SkyWeb.al
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
SkyWeb.al
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
SkyWeb.al
Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
Kreu Ekonomi

Eurostat thotë se Shqipëria vijon të jetë një ndër vendet më të lira në Europë për të ngrënë jashtë

SkyWeb Nga SkyWeb
12 Shtator, 2025
në Ekonomi, Kryesore
A A
0
Eurostat thotë se Shqipëria vijon të jetë një ndër vendet më të lira në Europë për të ngrënë jashtë
Share on FacebookShare on WhatsApp

Aktualisht, Shqipëria vijon të ruajë një avantazh konkurrues për sa u përket çmimeve të një vakti të zakonshëm në restorant.

Të dhënat zyrtare nga Eurostat për vitin 2024 tregojnë se Shqipëria është vendi i dytë më i lirë në Europë për çmimet në restorante dhe hotele, me kosto sa gjysma e mesatares europiane (52.3% e mesatares së BE-së).

Ky indeks mat nivelin e çmimeve krahasuar me mesataren europiane, e cila është vendosur në 100%. Vetëm Maqedonia e Veriut, me një indeks prej 49.5, është më e lirë se Shqipëria në këtë kategori.

Kjo do të thotë se ushqimi në restorante dhe akomodimi në Shqipëri kushtojnë gati 50% më pak se mesatarja e vendeve të BE-së. Shqipëria është më e lirë se vende të rajonit si Turqia (68.9), Rumania (68.5) apo Bullgaria (53.2) – dhe shumë më e lirë se shtete si Italia (106.9), Franca (110.0) apo Gjermania (112.1).

Përveç të dhënave zyrtare nga Eurostat, edhe platforma ndërkombëtare Numbeo konfirmon se Tirana është një nga qytetet më të lira në Europë për të ngrënë jashtë. Sipas Numbeo-s, një vakt i thjeshtë për një person kushton mesatarisht 9 euro, ndërsa një darkë për dy persona, në një restorant me çmim mesatar është rreth 22.50 euro. Këto çmime janë dukshëm më të ulëta krahasuar me qytete si Roma (15€/33€), Athina (15€/27€) apo Parisi (15€/31€) – pa përmendur kryeqytete si Stokholmi ku një darkë e ngjashme kap 51 euro.

Në këtë kontekst, të dhënat nga Eurostat dhe Numbeo plotësojnë njëra-tjetrën, Shqipëria jo vetëm që renditet e dyta më e lirë në Europë për restorante e hotele, por ofron gjithashtu një raport cilësi–çmim shumë konkurrues, veçanërisht për turistët nga Europa Perëndimore që në vendin e tyre do të paguanin dyfish për të njëjtën përvojë.

Burimi: Sondazhi i Monitor me 250 turistë

Media e njohur “Travel and Tour World” e cilëson Shqipërinë si një nga destinacionet më të përballueshme në Mesdhe, krahasuar me Spanjën apo Greqinë. Ajo veçon Sarandën si një “Ibiza me çmime të buta”, ku një darkë për dy kushton rreth 5,000 lekë dhe një birrë vetëm 250 lekë. Sipas medias, turistët po e zgjedhin Shqipërinë për çmimet e ulëta, atmosferën e qetë dhe përvojën autentike që ofron.

Ky avantazh e bën Shqipërinë një destinacion gjithnjë e më tërheqës për turistët që kërkojnë përvoja kulinare dhe kulturore me çmime të përballueshme. Por ekspertët paralajmërojnë se ruajtja e këtij avantazhi kërkon kujdes në menaxhimin e cilësisë, që çmimet e ulëta të mos kthehen në sinjal të një shërbimi të dobët.

Në këtë sfond, Enri Jahaj, kryetar i Shoqatës së Bareve dhe Restoranteve, paralajmëron: “Restorantet nuk mund të ofrojnë standard cilësor me kosto të ulët, pasi qiratë dhe pagat po standardizohen drejt rajonit.”

Burimi: Sondazhi i Monitor me 250 turistë

Por, nëse Shqipëria zgjedh të ndjekë rrugën e rritjes së çmimeve pa një strategji të qartë për të ruajtur cilësinë dhe identitetin gastronomik, rrezikon të përballet me të njëjtin fat si Kroacia. Sipas raportimeve të fundit nga “Daily Express”, në shumë zona bregdetare kroate, përvoja ushqimore është kthyer në një nga ankesat kryesore të turistëve. Rritja e çmimeve nuk është shoqëruar me përmirësim të cilësisë – përkundrazi, siç raportojnë vetë pushuesit, “ushqimi nuk është më aq i freskët dhe tradicional sa dikur”. Kjo ka sjellë rënie të ndjeshme të numrit të vizitorëve, veçanërisht në segmentin që kërkon përvoja autentike dhe të përballueshme.

Kjo duhet të shërbejë si një paralajmërim për Shqipërinë, ku ende ekziston një mundësi reale për të ndërtuar një identitet të qëndrueshëm rreth kuzhinës vendase. Siç thekson Jurgen Bame, nga “Era Restaurant”, “çmimet e ulëta janë përparësi, por nuk duhet të jenë qëllimi kryesor – prioritet duhet të mbetet ofrimi i një përvoje të mirëfilltë, të kujdesshme dhe me standard.”

Përballja me sfidat e brendshme kërkon më shumë sesa mbajtja artificiale e çmimeve të ulëta. Enri Jahaj thekson se “sfida më e madhe është punësimi, mbajtja e ulët e shpenzimeve dhe bashkëpunimi i sektorit së bashku”. Në mungesë të kësaj qasjeje kolektive dhe mbështetjes për ruajtjen e cilësisë me një kosto të arsyeshme, edhe vetë avantazhi aktual i Shqipërisë mund të venitet, duke i hapur rrugë një cikli rënës në turizmin gastronomik./ Monitor.al 

Artikulli para

Gara për hapësirën, NASA merr masa ndaj kinezëve

Artikulli pas

Po sikur “boom-i” investimeve 3 trilionë dollarë në AI të dështojë?!

SkyWeb

SkyWeb

Nga Kategoria

Rikthimi i Ballukut në detyrë, Rama: U eliminua një precedent i rrezikshëm
Aktualitet

Rikthimi i Ballukut në detyrë, Rama: U eliminua një precedent i rrezikshëm

14 Dhjetor, 2025
“Thahet” vaji i ullirit, ulje prodhimi, rritje çmimesh, frenim eksporti
Ekonomi

“Thahet” vaji i ullirit, ulje prodhimi, rritje çmimesh, frenim eksporti

14 Dhjetor, 2025
Euro “zbret pa frena”, sot në drekë kapi minimumin: Si kurrë më parë ndaj Lekut
Ekonomi

Emigrantët dërguan 816 milionë euro në dhjetë muaj, por familjet blenë më pak të mira dhe shërbime

13 Dhjetor, 2025
The Economist: Shqipëria, joshëse në rrugën e saj drejt BE-së
Aktualitet

The Economist: Shqipëria, joshëse në rrugën e saj drejt BE-së

13 Dhjetor, 2025
Balluku thotë se qeveria do të fokusohet në zhvillimin e industrisë së marinave
Aktualitet

Vendimi i Kushtetueses botohet në Fletoren Zyrtare, Balluku rikthehet zyrtarisht në detyrë

13 Dhjetor, 2025
Skandali i HEC-et e Zall Gjoçaj, Kurdari, etj: Si po u merret uji banorëve për xhepat e pak të tjerëve
Ekonomi

Skandali i HEC-et e Zall Gjoçaj, Kurdari, etj: Si po u merret uji banorëve për xhepat e pak të tjerëve

13 Dhjetor, 2025
Artikulli pas
Po sikur “boom-i” investimeve 3 trilionë dollarë në AI të dështojë?!

Po sikur "boom-i" investimeve 3 trilionë dollarë në AI të dështojë?!

Lini një Përgjigje Anuloje përgjigjen

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Të Përzgjedhura

Konflikti midis Izraelit dhe Iranit përmbyt median shqiptare me lajme të rreme
Aktualitet

Konflikti midis Izraelit dhe Iranit përmbyt median shqiptare me lajme të rreme

Nga SkyWeb
18 Qershor, 2025
0

Një seri shkrimesh me tituj sensacionalë dhe alarmistë u publikuan të hënën në më shumë se një duzinë faqesh online...

Lexo të plotë
Ligji i ri për bashkëpronësinë, çfarë ndryshon në administrimin e pallateve: Nëse s’paguan detyrimet përfundon në përmbarim

Pronat do të rivlerësohen kudrejt pagesës 5%, ministria Malaj bën publike detajet

17 Nëntor, 2025
Ndryshon ligji, qeveria i hap rrugën koncensioneve të tjera në pronat e ushtrisë

Ndryshon ligji, qeveria i hap rrugën koncensioneve të tjera në pronat e ushtrisë

4 Qershor, 2025
Thriller me tenderin e Inteligjencës Artificiale në Kuvend, shpallet fituesi por pritet tjetër anulim?

Thriller me tenderin e Inteligjencës Artificiale në Kuvend, shpallet fituesi por pritet tjetër anulim?

26 Qershor, 2025
“Express”: Shqipëria, vendi i bukur me 21 gradë Celsius në tetor, më pak se tre orë larg Britanisë së Madhe

“Express”: Shqipëria, vendi i bukur me 21 gradë Celsius në tetor, më pak se tre orë larg Britanisë së Madhe

21 Tetor, 2025

Të Fundit

Rama: Ca trimosha të BKH erdhën në Kryeministri, s’donin të linin patllaken te dera

Rama: Ca trimosha të BKH erdhën në Kryeministri, s’donin të linin patllaken te dera

14 Dhjetor, 2025
Rikthimi i Ballukut në detyrë, Rama: U eliminua një precedent i rrezikshëm

Rikthimi i Ballukut në detyrë, Rama: U eliminua një precedent i rrezikshëm

14 Dhjetor, 2025
Zbulimi që ndryshon riciklimin, metoda e re për të transformuar mbetjet plastike në materiale të dobishme

Zbulimi që ndryshon riciklimin, metoda e re për të transformuar mbetjet plastike në materiale të dobishme

14 Dhjetor, 2025
“Thahet” vaji i ullirit, ulje prodhimi, rritje çmimesh, frenim eksporti

“Thahet” vaji i ullirit, ulje prodhimi, rritje çmimesh, frenim eksporti

14 Dhjetor, 2025
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
  • Kush jemi ne
  • Terms and conditions
  • Privacy Policy

© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio

Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED

© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio

Mirësevini!

Hyni në llogarinë tuaj.

Keni harruar fjalëkalimin?

Riktheni fjalëkalimin

Ju lutem shkruani username ose email

Hyr