• Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
  • Kush jemi ne
  • Terms and conditions
  • Privacy Policy
E martë, 9 Dhjetor, 2025
  • Hyr
SkyWeb.al
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
SkyWeb.al
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
SkyWeb.al
Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
Kreu Aktualitet

Nga Australia, Evropë e Amerikë, këto janë vendet që gatuajnë bukën më të mirë në botë

Editor Nga Editor
24 Tetor, 2025
në Aktualitet
A A
0
Nga Australia, Evropë e Amerikë, këto janë vendet që gatuajnë bukën më të mirë në botë
Share on FacebookShare on WhatsApp

Çfarë është buka? Për shumicën prej nesh, përgjigjja vjen menjëherë, ndoshta një copë e ngrohtë me kore të artë, një tortilë e hollë apo një petë e fryrë që sapo ka dalë nga tigani. Por nëse buka është e lehtë për t’u imagjinuar, ajo është shumë më e vështirë për t’u përkufizuar.

Sipas historianit të bukës William Rubel, autor i librit “Bread: A Global History”, buka është më shumë një koncept kulturor sesa një përbërje fikse. “Buka është ajo që kultura jote thotë se është,” shpjegon ai. “Ajo nuk ka pse të bëhet me një lloj të caktuar mielli.”

Rubel sugjeron që buka të kuptohet përmes funksionit të saj: si mënyra universale me të cilën njerëzit kanë kthyer drithërat bazë, grurë, elb, misër, thekër, në ushqime të qëndrueshme, që mund të transportohen, ruhen dhe ushqejnë komunitete të tëra. Që përpara bujqësisë, rreth 10,000 vjet p.e.s., gjuetarët e mbledhës në shkretëtirën e zezë të Jordanisë po piqnin lloje primitive buke nga drithërat e egra dhe tuberët.

Nga ajo kohë e lashtë, buka është shndërruar në simbol të kulturës dhe identitetit kombëtar. Çdo cep i botës ka versionin e vet, të thjeshtë, aromatik dhe të lidhur ngushtë me traditën. Ja disa nga bukët më të dashura që tregojnë historinë dhe shpirtin e vendeve të tyre:

Bolani – Afganistan

Me flluska të arta dhe një kore krokante, bolani është një nga thesaret kulinare të Afganistanit. Brenda brumit të hollë me maja, fshihet një mbushje bujare me patate, spinaq ose thjerrëza, të aromatizuara me barishte të freskëta dhe qepë të njoma. Pasi skuqet në vaj të nxehtë, buka merr një aromë ngushëlluese dhe një shije që përfaqëson më së miri kuzhinën afgane, të thjeshtë, bujare dhe të ngrohtë.

Lavash – Armeni

Në Armeni, lavash nuk është thjesht bukë, është simbol i fatit të mirë. Tradita e lashtë e vendit kërkon që petët gjigante të lavashit t’u hidhen mbi kokë të porsamartuarve për t’u sjellë bollëk dhe lumturi.

Përgatitja e saj është një akt komunitar: gratë mblidhen për të rrotulluar dhe shtrirë brumin mbi jastëk të mbushur me kashtë, përpara se ta godasin me mjeshtëri në muret e furrës konike tonir. Brenda disa sekondash, petët marrin ngjyrë të artë e flluska delikate.

Lavash është kaq i rëndësishëm për identitetin armen, saqë është shpallur Trashëgimi Jomateriale e Njerëzimit nga UNESCO.

Damper Bread – Australi

Një kujtim nga ditët e pionierëve, damper ishte buka e udhëtarëve dhe barinjve australianë. Me vetëm tre përbërës, miell, ujë dhe kripë, ajo gatuhej në hi, në një tigan gize, apo edhe në fund të një shkopi mbi zjarr.

Sot, recetat moderne shtojnë pak pluhur pjekjeje, gjalpë e qumësht, duke e kthyer këtë bukë të thjeshtë udhëtimi në një delikatesë të butë që ngjan me bukën irlandeze soda bread.

Luchi – Bangladesh

Në mëngjeset e Bangladeshit, aroma e luchi-s është kudo. Brumi i butë prej mielli gruri, kur zhytet në vaj të nxehtë, fryhet në petë të artë dhe të fryra. Kjo bukë e lehtë e krokante shoqëron në mënyrë të përsosur kurry-t aromatike me patate ose qepë, dhe është aq e dashur sa shërbehet si pjesë e çdo feste apo rituali familjar.

Pão de Queijo – Brazil

Një mrekulli e gastronomisë braziliane, pão de queijo. E bërë nga rrënja e kasavës, e cila në formën e saj natyrale është helmuese, kjo bukë e vogël kthehet në një shpërthim shijeje falë përpunimit tradicional të vendasve që e lanë, thanë dhe bluajtën për ta bërë të sigurt për konsum.

Rezultati? Toptha të artë me brendësi elastike, të mbushura me djathë,krokante jashtë dhe butësisht të tharta brenda – që përbëjnë një nga snack-et më të dashura të Brazilit.

Montreal Bagels – Kanada

Në Fairmount Bagel të Montrealit, zjarret janë ndezur që prej vitit 1919. Bagel-at kanadezë përgatiten ndryshe nga ata të Nju Jorkut: brumi përzihet me vezë dhe mjaltë, formohet me dorë dhe zhyten në ujë të ëmbëlsuar me mjaltë përpara pjekjes në furrë me dru.

Rezultati është një bagel më i vogël, më i dendur dhe me një shije të butë e të ëmbël që mund ta blini të ngrohtë në çdo orë të ditës. Një aromë që e bën Montrealin të ndihet si shtëpi.

Marraqueta – Kili

Kur një fëmijë kilian lind në një familje me fat, thuhet se “ka lindur me një marraqueta nën krah”. Kjo bukë ikonike, me katër pjesë të ndara dhe kore krokante, është pjesë e pandashme e jetës së përditshme kiliane.

E sjellë nga imigrantët evropianë në shekullin XIX, marraqueta përgatitet me teknikën e avullit që i jep kore të hollë e të artë, ndërsa brenda mbetet e butë dhe e ajrosur — perfekte për mëngjes me gjalpë e reçel.

Shaobing – Kinë

Në Kinën veriore, shaobing është buka që mbart mjeshtërinë e dorës. Petët shtresohen me kujdes për të krijuar deri në 18 shtresa, përpara se të spërkaten me fara susami dhe të piqen derisa të bëhen krokante.

Brenda shtresave mund të fshihen shije të ndryshme, nga pasta e zezë e susamit te mishrat e tymosur ose erëzat Sichuan. Çdo kafshatë ofron një përzierje të përsosur mes butësisë dhe krakërisë.

Pan Cubano – Kubë

Në çdo furrë kubane mund të dallosh menjëherë pan Cubano-n: një bukë e gjatë, me ngjyrë të artë dhe një vijë të bardhë në mes. Sekreti i saj është një gjethe palme që vendoset mbi brumin përpara pjekjes, duke krijuar një çarje të veçantë gjatë gatimit.

Brumi përgatitet me dhjamë derri, që i jep një aromë të pasur dhe një kore të hollë e krokante. Brenda, buka është e butë, ideale për sanduiçët tradicionalë kubanë me mish derri, djathë dhe mustardë.

Baguette – Francë

Francezët njihen për respektin e thellë që kanë ndaj ushqimit, në Francë, të hash rrugës konsiderohet paksa mungesë elegance. Por ekziston një përjashtim i dashur: “le quignon”, fundi krokant dhe i pjekur i një baguette të gjatë.

Nga roti canai i Malajzisë deri te simit-i turk i mbuluar me fara susami, bukët e botës janë më shumë se receta, janë histori, kujtime dhe mënyra jetese. Ato tregojnë për komunitetet që i krijojnë, për duart që i brumin dhe për traditat që i mbajnë gjallë.

Përshtatur nga CNN

/Skyweb.al

Etiketat: buka
Artikulli para

Ndryshime në Kod për monopatinat, jo nën 16 vjeç, shpejtësi deri në 25 km/h, qarkullim vetëm brenda qytetit

Artikulli pas

Zbulohet diamante i rrallë ngjyrë rozë, vlen miliona dollarë

Editor

Editor

Nga Kategoria

Çernobili në rrezik, OKB: Mburoja kundër rrezatimit humbi funksionin
Aktualitet

Çernobili në rrezik, OKB: Mburoja kundër rrezatimit humbi funksionin

8 Dhjetor, 2025
SMS-të në celularin e Evis Berberit trazojnë opozitën: “Unë jam, sot e nesër”. Për çfarë flisnin gjatë karantinës Arbër Avrami dhe Belind Këlliçi
Aktualitet

SMS-të në celularin e Evis Berberit trazojnë opozitën: “Unë jam, sot e nesër”. Për çfarë flisnin gjatë karantinës Arbër Avrami dhe Belind Këlliçi

8 Dhjetor, 2025
Përshkallëzojnë protestat në Greqi, fermerët e revoltuar bllokojnë aeroportet në Kretë
Aktualitet

Përshkallëzojnë protestat në Greqi, fermerët e revoltuar bllokojnë aeroportet në Kretë

8 Dhjetor, 2025
Raporti i KE për zjarret në 2024: Evropa u përball me vitin më të keq në histori, Shqipëria pësoi humbjet më të rënda
Aktualitet

Raporti i KE për zjarret në 2024: Evropa u përball me vitin më të keq në histori, Shqipëria pësoi humbjet më të rënda

8 Dhjetor, 2025
Luftë në Ballkan? Si e perceptojnë qytetarët e shteteve? Shqiptarët më pak të shqetësuar
Aktualitet

Luftë në Ballkan? Si e perceptojnë qytetarët e shteteve? Shqiptarët më pak të shqetësuar

8 Dhjetor, 2025
Dita e rinisë, pa të rinj; në 13 vite tkurren me 45%, nga emigracioni i lartë
Aktualitet

Dita e rinisë, pa të rinj; në 13 vite tkurren me 45%, nga emigracioni i lartë

8 Dhjetor, 2025
Artikulli pas
Zbulohet diamante i rrallë ngjyrë rozë, vlen miliona dollarë

Zbulohet diamante i rrallë ngjyrë rozë, vlen miliona dollarë

Lini një Përgjigje Anuloje përgjigjen

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Të Përzgjedhura

Qytetarët shqiptarë, ndër më pesimistët në Europë për blerje banese më 2025
Ekonomi

Qytetarët shqiptarë, ndër më pesimistët në Europë për blerje banese më 2025

Nga Editor
25 Nëntor, 2025
0

Të dhënat e Eurostat për tremujorin e tretë të vitit 2025 tregojnë një rënie të ndjeshme të besimit të konsumatorëve...

Lexo të plotë
Kullat me stadium, Nikolin Jaka dhe Alban Peza do të ndërtojnë projektin e ri te “Selman Stërmasi”

Kullat me stadium, Nikolin Jaka dhe Alban Peza do të ndërtojnë projektin e ri te “Selman Stërmasi”

5 Prill, 2025
Raporti 9-mujor i AMF: SIGAL IG paguan ¼ e dëmeve të të gjithë tregut

Raporti 9-mujor i AMF: SIGAL IG paguan ¼ e dëmeve të të gjithë tregut

30 Tetor, 2025
Monedha e vitit 1609 thyen rekordin, shitet për 3.4 milionë dollarë

Monedha e vitit 1609 thyen rekordin, shitet për 3.4 milionë dollarë

25 Nëntor, 2025
Rritja nuk mjafton, Shqipëria ka nivelin më të ulët të pagave në rajon

GRAFIKËT/ “Ngec” privati, shteti i rrit pagat më shpejt

11 Shtator, 2025

Të Fundit

Kosova dhe Shqipëria, ekonomitë më “kursimtare” në Rajon

Kosova dhe Shqipëria, ekonomitë më “kursimtare” në Rajon

8 Dhjetor, 2025
Çernobili në rrezik, OKB: Mburoja kundër rrezatimit humbi funksionin

Çernobili në rrezik, OKB: Mburoja kundër rrezatimit humbi funksionin

8 Dhjetor, 2025
Mund të mos kesh nevojë për 8 orë, si ta gjesh kohën e përsosur të gjumit

Mund të mos kesh nevojë për 8 orë, si ta gjesh kohën e përsosur të gjumit

8 Dhjetor, 2025
SMS-të në celularin e Evis Berberit trazojnë opozitën: “Unë jam, sot e nesër”. Për çfarë flisnin gjatë karantinës Arbër Avrami dhe Belind Këlliçi

SMS-të në celularin e Evis Berberit trazojnë opozitën: “Unë jam, sot e nesër”. Për çfarë flisnin gjatë karantinës Arbër Avrami dhe Belind Këlliçi

8 Dhjetor, 2025
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED
  • Kush jemi ne
  • Terms and conditions
  • Privacy Policy

© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio

Nuk u gjet asnjë rezultat
Shiko të gjitha
  • Kreu
  • Aktualitet
  • Fokus
  • Ekonomi
  • Turizëm
  • Aviacion
  • Shëndet
  • OP-ED

© 2025 SkyWeb.al - Zhvilluar nga E/Digital Studio

Mirësevini!

Hyni në llogarinë tuaj.

Keni harruar fjalëkalimin?

Riktheni fjalëkalimin

Ju lutem shkruani username ose email

Hyr