Në një kohë kur bota perëndimore po përqafon gjithnjë e më shumë ushqimet e shëndetshme, natyrale dhe të qëndrueshme, algat e detit po rikthehen në vëmendje si një nga alternativat më premtuese të të ushqyerit modern. Dikur të pranishme kryesisht në kuzhinën tradicionale aziatike, algat po fitojnë terren në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, duke u bërë një pjesë gjithnjë e më e rëndësishme e dietave moderne, veçanërisht atyre vegane dhe vegjetariane.
Ajo që i bën algat kaq të veçanta është përbërja e tyre unike. Ato janë të pasura me jod, vitamina të grupit B, proteina bimore, fibra dhe minerale si hekuri, kalciumi, zinku dhe magnezi. Për më tepër, janë një nga burimet e pakta bimore të vitaminës D, gjë që i bën veçanërisht të rëndësishme për njerëzit që nuk konsumojnë produkte shtazore. Studimet në Japoni kanë treguar se konsumimi i rregullt i algave mund të ndihmojë në uljen e rrezikut për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, duke i kthyer ato në një element të rëndësishëm të dietave parandaluese.
Por ndërsa përfitimet janë të shumta, ekspertët kujtojnë edhe rreziqet potenciale. Algat kanë aftësinë të përthithin substanca nga mjedisi ku rriten, përfshirë metale të rënda dhe ndotës të tjerë, prandaj është thelbësore që produktet me origjinë detare të vijnë nga burime të certifikuara dhe të kontrolluara.
Rritja e interesit për algat vjen gjithashtu si një përgjigje ndaj sfidave globale si ndryshimet klimatike dhe kërkesa në rritje për ushqime që nuk dëmtojnë mjedisin. Kultivimi i algave kërkon pak tokë, nuk ka nevojë për ujë të ëmbël dhe ndihmon në pastrimin e ujërave detare, duke i dhënë atyre një avantazh të madh ekologjik krahasuar me industrinë e mishit apo bujqësinë intensive. /Skyweb.al